Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 50,- | Bezoek onze winkel op Strijp-S in Eindhoven

Maak zelf een lapje vilt

Zin om zelf aan de slag te gaan? Leren vilten is niet zo moeilijk, maar vergt wel wat tijd. En zoals voor alles geldt ook hierbij: oefening baart kunst. 

Benodigdheden

Vilten doe je met lontwol. Dat is een streng gekamde wolvezels die allemaal in dezelfde richting liggen. Naast lontwol heb je het volgende nodig: noppenfolie, warm water, olijfzeep en een scheutje azijn. 

Krimp

Bij het vilten krimpt de wol met ongeveer 30%. Dit betekent dat je altijd met een grotere oppervlakte begint. Wanneer je bijvoorbeeld een kleedje wilt vilten van 20 x 30 cm, dan leg je de wol in een rechthoek van 30 x 45 cm.   

Stappen

Het vilten doe je als volgt:

  1. Leg een stuk noppenfolie met de noppen naar boven op tafel. 
  2. Hierop leg je de eerste laag lontwol. Dit doe je door plukjes wol in een rij naast elkaar te leggen. De volgende rij leg je daar dakpansgewijs, in dezelfde richting, een stukje overheen. De tweede laag wol leg je haaks op de eerste laag. Zo leg je verschillende lagen om en om op elkaar. Gebruik minimaal 3 lagen.
  3. Nu besprenkel je de wol met warm water waarin je wat olijfzeep hebt opgelost. Begin in het midden en werk naar buiten toe. Plaats een laag noppenfolie met de noppen naar beneden op de wol de druk het werk plat. Werk ook nu van binnen naar buiten. Haal het plastic weg en kijk of alle wol nat is geworden. Zo niet, dan herhaal je het voorgaande.
  4. Leg het noppenfolie weer op de wol en doe er wat zeep op. Nu kun je gaan wrijven. Begin voorzichtig en werk ook nu van binnen naar buiten toe. De wolvezels gaan steeds vaster zitten. Wanneer de vezels niet meer verschuiven, kun je het plastic van de bovenzijde verwijderen en rechtstreeks met je handen over de wol wrijven. Zorg dat het voldoende nat blijft.
  5. Het duurt lang voordat de wol vervilt, dus je hebt wat geduld nodig. Wanneer de wol gaat vervilten, krimpt hij en wordt het kleedje dikker. Het vilt is klaar als je geen plukje meer tussen je duim en wijsvinger kunt vastpakken.
  6. Spoel het stuk vilt voorzichtig uit in lauwwarm water met een scheutje azijn en laat het lapje liggend drogen.

Bij Vilt & Meer op Strijp-S in Eindhoven beantwoorden we graag al je vragen over vilt. Kom gerust eens langs!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd